Skip to content

El BOE recull l’entrada en vigor del nou sistema de cotització d’autònoms en 2023

El Boletín Oficial del Estado (BOE) recull aquest dimecres el reial decret llei aprovat en Consell de Ministres pel qual s’estableix un nou sistema de cotització per als treballadors autònoms, que entrarà en vigor l’1 de gener de 2023.
Es tracta d’un nou sistema de cotització d’autònoms per ingressos reals, que comptarà amb un període de transició de nou anys, fins a 2032, i començarà a aplicar-se a partir de gener de 2023, amb 15 trams de quotes que aniran des dels 230 euros fins als 500 euros i variaran fins a 2025, en funció dels rendiments nets dels treballadors per compte propi.

Després de mesos de negociació entre el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions i les tres principals associacions, el ministre d’aquesta cartera, José Luis Escrivá, va portar al Consell de Ministres aquest reial decret llei de 64 pàgines, fruit de l’acord amb els representants dels autònoms.

El nou sistema de cotització per ingressos reals posarà fi a la “gran anomalia” del règim vigent, com l’ha qualificat Escrivá, i complirà amb les recomanacions 4 i 5 del Pacte de Toledo, així com amb el component 30 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR).

Amb el nou sistema de cotització, s’espera que un de cada dos autònoms tingui una quota més baixa que l’actual, mentre que un 25% cotitzarà més i un 25% cotitzarà menys.

15 trams i flexibilitat de canvi
El Ministeri, l’Associació de Treballadors Autònoms (LLIGA), la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA) i Unió d’Associacions de Treballadors Autònoms i Emprenedors (Uatae) han acordat un sistema de 15 trams per a 2023, 2024 i 2025.

Els autònoms tindran la possibilitat de canviar de tram cada dos mesos, amb un total de sis canvis a l’any, per a adaptar la seva cotització a les previsions d’ingressos en cada època de l’any i de la seva activitat professional.

En 2023, la quota per a un autònom amb rendiments nets (ingressos menys despeses) iguals o inferiors al Salari Mínim Interprofessional serà de 230 euros. En 2024, es reduirà a 225 i en 2025, pagarà 200 euros.

Per a aquells amb rendiments nets superiors 1.300 euros i inferiors o iguals a 1.500 euros, i per sobre de 1.500 euros i inferiors o iguals a 1.700 euros, la quota es mantindrà en 294 euros durant els tres anys.

Mentre que en els trams de rendiments més baixos la quota també decreix entre 2023 i 2025, a partir dels rendiments nets superiors a 1.700 euros la quota es va incrementant al llarg d’aquests tres anys.

Així, un autònom que presenti rendiments nets per sobre dels 3.620 euros i fins a 4.050 euros, o igual a aquesta suma, (tram 13)pagarà 100 euros més de quota entre 2023 i 2025. En 2023, començarà a pagar 390 euros, pujarà a 400 euros en 2024 i a 490 en 2025.

En l’últim tram, el quinzè, es troben tots els autònoms amb rendiments nets superiors als 6.000 euros. La seva quota per a 2023 serà de 500 euros, s’elevarà a 530 euros a l’any següent i arribarà a 590 euros en 2025.

Les disposicions addicionals del reial decret llei especifiquen que, passats aquests tres anys, els interlocutors hauran de pactar els trams per als pròxims anys, fins a 2032.

El nou sistema també atén una altra de les peticions dels autònoms, la deducció de despeses de difícil justificació, entre els quals la Seguretat Social posa com a exemple els ordinadors, el lloguer de locals o la compra de subministrament. Aquesta deducció serà del 7% per als autònoms i del 3% per als autònoms societaris.

D’aquesta manera, un autònom que presenti uns ingressos mitjans de 900 euros i unes despeses per l’exercici de la seva activitat de 185 euros tindrà uns rendiments nets de 715 euros, resultat de la resta dels ingressos i les despeses. D’aquesta suma es podrà deduir un 7%, equivalent a 50,05 euros. Els rendiments nets finals serien de 664,95 euros (715-50,05), per la qual cosa l’autònom pagaria una quota de 230 euros al mes, en trobar-se dins del primer tram, amb rendiments iguals o inferiors a 670 euros.

Quota reduïda per inici d’activitat
La tarifa plana de l’actual RETA s’integra també en el nou model, encara que passarà a dir-se quota reduïda per als autònoms que iniciïn la seva activitat i serà de 80 euros al mes durant dotze mesos per a tots els nous autònoms.

Passat aquest període, aquesta quota reduïda només es prorrogarà per als autònoms que no hagin aconseguit que els seus rendiments enlairin i segueixin per sota del Salari Mínim Interprofessional (SMI). Per a la resta, s’aplicarà la quota corresponent al seu tram de cotització segons els seus rendiments nets.

Fonts del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions han indicat que la quota reduïda per inici d’activitat és universal i generalista, i la seva existència es mantindrà com a part del nou sistema i no serà exclusiva del període transitori de nou anys.

Protecció per al treballador autònom
Dins del cessament parcial, s’estableix aquesta figura per a autònoms amb treballadors, per a autònoms sense treballadors i per força major. Cap d’ells exigirà donar-se de baixa del RETA ni el tancament d’establiment. La prestació serà l’equivalent al 50% de la base reguladora i serà compatible amb una altra activitat, per un període d’entre quatre mesos i dos anys.

Quant al Mecanisme XARXA, en el cas del cíclic haurà d’aprovar-se en el Consell de Ministres davant una conjuntura macroeconòmica general desfavorable. Per a acollir-se a aquesta prestació, l’autònom haurà de presentar una caiguda dels ingressos del 75%, ingressos no superiors al Salari Mínim Interprofessional (SMI) i que afecti el 75% de la plantilla. El Mecanisme Xarxa cíclic ofereix prestació del 50% de la base reguladora fins a un any, no consumeix cessament d’activitat i un pagament del 50% de la cotització.

El Mecanisme XARXA sectorial també haurà d’aprovar-se per Consell de Ministres quan en un sector s’apreciïn canvis permanents que generin necessitats de requalificació i de transició professional. Els requisits seran una caiguda dels ingressos del 50% o del 75% si no hi ha treballadors, els ingressos no podran superar l’SMI, el 75% de la plantilla estarà afectada i s’ha de comptar amb un projecte d’inversió i pla de requalificació. La protecció que ofereix aquest mecanisme és el pagament únic del 70% de la base reguladora i el pagament del 50% de la cotització.

Font: elderecho

Presentat l’Estatut de l’Artista

La vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha destacat que “la cultura és un dret que ens assisteix com a comunitat, que ens…

2 thoughts on “El BOE recull l’entrada en vigor del nou sistema de cotització d’autònoms en 2023”

  1. Pingback: El BOE publica el calendari laboral de 2023 - CeproCoop

  2. Pingback: Gestha limita a 28.500 euros les rendes que es veuran beneficiades per una rebaixa de les retencions en 2023 - CeproCoop

Comments are closed.

© Copyright Ceprocoop - By MMM